Newvote stemPC - Conijn Consultancy
674
page-template-default,page,page-id-674,page-child,parent-pageid-194,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Newvote stemPC

 

Stemcomputer New-Vote. 2005

 

De ontwikkeling van een nieuwe generatie stemcomputer. De ontwikkeling heeft als uitgangspunt het creëren  van een moderne gebruikers vriendelijke stemcomputer, die de keizer uitnodigt om deel te nemen aan de verkiezingen.

 

De gebruikersinterface is een 17”inch touchscreen  die het stemproces in overzichtelijke stappen presenteert aan de kiezer. Voor de moderne uitstraling is de behuizing gestyled door een industriële ontwerper. De ontwerper heeft gebruikgemaakt van moderne materialen waaronder de hylite™ (een aluminium sandwich plate  ontwikkeld voor de automobiel industrie). Het frame van de StemPC bestaat uit een kunststof onderframe geproduceerd met een spuitgietmatrijs.

 

Het hart van de stemmachine wordt gevormd door een minicomputer. Het ontwerp diende te voldoen aan het kiesbesluit opgesteld in 1997. De stemcomputer is getest op alle geldende mechanische eisen, zoals  schokproef en waterdichtheid door Thales Hengelo. TNO Delft heeft de stemcomputer zowel elektrisch als programma technisch beproefd voordat de stemPC werd vrij gegeven voor gebruik tijdens de verkiezingen.

 

Ontwikkelperiode liep van oktober 2004 tm mei 2005.

 

Productie proces

Na de ontwikkeling en goedkeuring van de stemcomputer new-vote diende er in een korte tijdspanne een tijdelijke productie proces opgezet te worden. Op 1 oktober 2005 is er gestart met de productie van 1600 stemPC die 1 februari 2006 klaar voor gebruik diende te zijn.

 

Het productie proces van de stemmachines had een korte doorlooptijd. Dit zorgde er voor  het inkoop proces kritisch gevolgd diende te worden om tijdig met de productie te kunnen starten. Tweede belangrijke fase in het productie proces is de eindcontrole van het product en de  bij behorende testen op correct functioneren. De verkiezing vindt plaats op één dag en dan dient alles perfect te verlopen. Op deze dag kunnen wij ons geen fouten, storingen of stagnatie in het verkiezingsproces veroorloven.

 

Opdrachtgever SDU Den Haag. Machine zijn geleverd o.a. aan Gemeente Amsterdam en Eindhoven.